De centrale-verwarmingsketel, beter bekend als cv-ketel, zorgt ervoor dat jouw huis verwarmd wordt. De cv-ketel verwarmt binnenstromend water. Dit water loopt via het buizensysteem naar het verwarmingssysteem zoals radiatoren, convectoren of vloerverwarming. Het warme water uit de kraan? Ook dat wordt verwarmd door de cv-ketel. Maar hoe werkt zo’n cv-ketel precies? Wanneer moet er onderhoud aan de cv-ketel worden gepleegd? Welke cv-ketel past er bij jouw situatie? Het antwoord op deze vragen en nog veel meer lees je op deze pagina.
De cv-ketel zorgt er voor dat jouw huis wordt verwarmd en er warm water uit de kraan komt. De werking van een cv-ketel is eigenlijk vrij simpel. Op het moment dat je aan de knop van de thermostaat draait, krijgt de cv-ketel een seintje. De thermostaat staat in contact met de computer van de cv-ketel. De computer stuurt de onderdelen van de cv-ketel aan. Via diverse leidingen stroomt er gas en water de cv-ketel in en uit. Het gas wordt verbrand door de brander. Hierbij ontstaat warmte, dat wordt gebruikt om het binnenstromende water te verwarmen. Dit water wordt vervolgens via leidingen naar de verwarming en de kranen gepompt.
Welke cv-ketel bij uw situatie past hangt af van een aantal factoren. Wij adviseren u daarom graag.
Op de markt zijn twee soorten cv-ketels: de solo- en de combiketel. Een soloketel zorgt alleen voor de verwarming. Een combiketel regelt ook het warme water uit de kraan. Doorgaans hebben de meeste huizen/panden een combiketel.
Voorraadvat
Een ketel met een voorraadvat werkt zoals de naam al doet vermoeden. In het voorraadvat wordt warm water opgeslagen en op een constante temperatuur gehouden. Dankzij de constante verbranding is deze variant niet zuinig.
Doorstroommodel
Het doorstroommodel is zuiniger. Deze verwarmd het water pas wanneer daar ook om gevraagd wordt. Denk bijvoorbeeld aan wanneer je aan de thermostaat draait of warm water uit de kraan wilt halen.
Je kunt een cv-ketel ook uitbreiden met een warmtepomp. Je verwarmt je huis dan met een een hybride warmtepompsysteem. Goed geïsoleerde huizen kun je ook verwarmen met alleen een warmtepomp. Je gaat dan ‘all electric’.
Om er voor te zorgen dat reparaties en storingen zoveel mogelijk voorkomen worden, is het van belang dat de cv-ketel periodiek onderhouden wordt. Door regelmatig onderhoud aan de cv-ketel te plegen, wordt de efficiëntie van het gasverbruik verhoogd. Ook goed voor de portemonnee dus.
Door regelmatig onderhoud aan de cv-ketel te plegen, wordt de efficiëntie van het gasverbruik verhoogd
Een goed onderhouden cv-ketel kent een flink aantal voordelen:
Welke cv-ketel bij jouw situatie past hangt af van een aantal factoren. Wij adviseren je daarom graag. Bij Hartman nemen we de tijd om goed naar jouw wensen te luisteren. Dankzij onze brede kennis en kunde bieden wij de oplossing die het best past bij jouw werk- of leefklimaat. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek of vraag een offerte aan.